AOP

AOP

Zal de stroop van Aubel uit de streek van Herve een beschermde oorsprongsbenaming krijgen. De vier laatste producenten in Aubel, Thimister, Welkenraedt en Horion-Hozemont stellen alles in het werk om dit te bekomen. Ze hebben samen een vereniging opgericht en zijn een lastenboek aan het opstellen waarmee de minister van landbouw naar de europese commissie zal gaan om de erkenning van het product te vragen. De stroop zal het derde Waals erkend product worden na d
e kaas van Herve en de boter van de Ardennen.

12

Een erkende knowhow uit een afgebakend gebied met uitsluitend streekproducten beschermd een “AOP”. De laatste 4 ambachtelijke stroopproducenten werken al bijna acht jaar aan een ingewikkeld dossier dat “Sirop système ancien Liegeois” noemt voor deze erkenning door Europa.

Garantie au consommateur

« We willen absoluut een AOP krijgen om het product te beschermen, legt Joseph Nyssen ,secretaris van Groupement des fabricants de sirop artisanal et à façon de la province de Liège, uit. Daarvoor moeten we de oorsprong, de bekendheid van het product bewijzen en een audit houden met een erkend organisme dat de kwaliteit, afkomst en soorten van de vruchten komt vaststellen ».

 

DSC_0413

Een AOP toegekend krijgen helpt bij de marketing maar daar houdt het niet mee op. In het lastenboek staan de procedures om te vervaardigen, de ingrediënten die de verbruiker verzekeren dat het product in een afgebakend gebied met bepaalde ingrediënten en op een bepaalde wijze door elke producent vervaardigd wordt. Daar gaat het juist om omdat er een aantal organismes bestaan die nagaan of het lastenboek nageleefd wordt door elke producent voegt Claudy Nyssen, gedelegeerd bestuurder van ambachtelijke stroopfabriek van Aubel.

We hopen deze erkenning binnen 2 à 3 jaar te verkrijgen.

 

Source : RTBF (http://www.rtbf.be/info/regions/liege/detail_le-sirop-a-tartiner-pourrait-etre-la-troisieme-aop-wallonne?id=9361336&utm_source=rtbfinfo&utm_campaign=social_share&utm_medium=email_share)

 

Share

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.